Emet Cevizdere zaferinin 95. gurur yılı etkinlikleri gerçekleştirildi.

Milli Mücadele yıllarında batı cephesinde işgalci kuvvetlere karşı ilk direnişin yaşandığı ve direniş sebebiyle çatışmaların en şiddetli zamanında 4 tabur askerini Emet’e göndermek zorunda kalarak düşman kuvvetlerinin zayıflatılmasını sağlayan Emet Cevizdere zaferinin 95. gurur yılı etkinlikleri gerçekleştirildi.

 27 Nisan 2017 14:30 da Emet Cevizdere şehitliğinde yapılan etkinliğe İlçe Kaymakamı Mahmuthan Arslan, Belediye başkanı Mustafa Koca, Emet Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Rıdvan Sezgin, Garnizon komutanı Resul Murat Kılıçaslan, Emniyet Müdür V. Gökhan Yıldırım, Dr. Fazıl Doğan’ın torunları Ömer Fazıl Doğan ve Hümeyra Gücük, daire müdürleri, oda ve dernek başkanları, gazilerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Cevizdere Şehitliğine çelenk konulması ile başlayan program Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın  okunması ile devam etti.

Değirmisaz Olayı ve Hükümet Baskını

Emet Ecdad Derneği başkanı Ali Duyan tüm Emet çevresi işgal edildikten sonra Emet’te bulunan Emet müdafai vatan cemiyeti sebebiyle bir süre düşmanca işgal edilmediğini ve kontrolün anlaşılan eşkıyalara bırakıldığını belirtti. Duyan, eşkıyalar ile düşman birlikleri arasında itilafa düşüldükten sonra Emet’in işgale dildiğini ifade etti.Duyan ilçemizde o yıllarda yaşananları şöyle aktardı;“Değirmisaz olayı,değirmisaz muhtar ve azalarına Emet hükümet konağında yapılan işkenceler ve Yunan komutanın kendisine ve askerlerine 20 bakire kız istemesi üzerine Emetlilerin hükümeti baskını konularında bilgilendirdi. Özsu;” Dönemin belediye başkanı Terlemez Hasan  yunan komutanının talebi üzerine zaman kazanmak için bir eğlence tertiplenmesini ve isteklerin yerine getirileceğini ifade eder. Emetli,Eğrigözlü ve Sülye balalı efeler ile 30-40 kişi hükümeti basacaktır. Tarih 24 Nisan 1922.Eğlenceyle  askerlerin dikkatlerinin dağılması ve  sızmaları beklenir. Daha sonra emme basma tulumba çalışmayınca ilçede ki Rum vatandaş artin vasıtası ile gazlı bezler hükümete sokulur ve ateşe verilir. Çıkan çatışmalarda 40 düşman askeri öldürülürken o akşam hükümette bulunmayan Kuklasız çavuş isimli düşman askeri Emet yerle kıyafetleri olan örtme ve peştamal ile ilçeden kaçarak durumu Tavşanlıdaki komutanlara bildirir.”dedi.

Cevizderede 200 Düşman Askeri Öldürüldü

Cevizdere'de 200 kadar düşman askerinin öldürüldüğünü söyleyen Duyan “İki tabur askerin Emet üzerine gönderildiğinin haber alınması ile Cevizdere mevkiinde düşmana pusu kurulmaya karar verir, 26 Nisan 1922 gecesi düşmanın geçiş güzergâhı olan Cevizdereye 50-60 kişilik efeler mevzilenir. Yüzbaşı Reşit ve Teğmen Şakir komutasındaki 10 kadar askerlerinde katıldığı pusu için düşman beklenir. 27 Nsan 1922 de öğleye doğru  350 kişilik Yunan birliği Cevizderede pusuya düşürülür. İlk kurşunu atan Prosuğun Ahmet ilk önce düşman kumandanın atını,2.atışında kumandanı vurur.  Akşama kadar süren şiddetli çatışmalarda düşman birlikleri getirdikleri mitralyözü bile kurmaya vakit bulamazlar.200 kadar düşman askeri Cevizderede öldürülürken dağlara kaçanlarda köylerde imha edilmiştir.İfadeleri ile konuşmalarını sonlandırdı.Temsili Şehitlikte şehitler için İlçe Müftüsü İsmail Temur tarafından dualar okunurken, lokma dağıtımı da yapıldı. Ayrıca Babuk Bey Çarşı Camiinde şehitler için mevlit okutuldu.

Son Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2019, Pazartesi