Faaliyetler
Emet Meslek Yüksekokulu 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin Yıldönümü Dolayısıyla konferans düzenledi.
- Ana Sayfa
- Faaliyetler
- 2016-2017 Yılı Etkinlikleri / Emet Meslek Yüksekokulu 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin Yıldönümü Dolayısıyla konferans düzenledi.
23 Mart 2017 Perşembe Günü 18 Mart Çanakkale Zaferi Etkinlikleri kapsamında yüksekokulumuz amfisinde “Çanakkale Ruhu” konulu konferans düzenlendi.
Meslek Yüksekokulu akademik ve idari personeli ile öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik Çanakkale şehitleri ve tüm şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Emet Meslek Yüksekokul Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Hasan BİRCAN, “Çanakkale ruhunu gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza aktarmalıyız. Bin yıldır bu vatan topraklarındayız. Kendimizi kabul ettirene kadar, devletler muvazenesinde denge unsuru olana kadar, çok güçlü olana kadar çok çalışmalıyız.” Diyerek, büyük bir özveriyle bu programı hazırlayan Öğr. Gör. Ömer Karakaş’a, büyük ilgi gösteren öğrencilere ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Öğr. Gör. Ömer Karakaş, “Çanakkale Ruhu, Türk Milletine her zaman lazım olacak manevi bir güç, maddi bir kuvvet kaynağıdır. Çanakkale harbi asla birinci dünya savaşının bir parçası değildir. Atalarımızın yazdığı bu büyük destanı bu kadar küçük bir gerekçe ile hafife alma geçmişimize vefasızlıktır, saygısızlıktır. Çanakkale batılı ruhban sınıfının yıllarca körüklediği devlet adamlarının da bin yıllık hayallerini gerçeğe dönüştürmek için Anadolu’nun kapısı olan Gelibolu’da tutuşturulmuş bir ateştir, 1354 yılında Gazi Süleyman Paşanın Çanakkale’den geçerek Çimpe Kalesini sonrasında Gelibolu’yu fethederek Avrupa kapılarını açması, Cihan devletini 24milyon km kareye ulaşması, 1909 da 8 milyon km kareye 1914, 4milyon km kareye 1918 de 350bin km kareye geçicide olsa başaran Churchill’in ‘ Çanakkale harbi Türklerin gırtlağıdır. Onu demir gibi bir elle sıkmak yetecektir.” Sözleriyle tarihi sürç içerisinde Çanakkale’nin önemi ve Batılı zihniyeti ortaya koymuştur. Başta Mustafa Kemal ATATÜRK, tabya komutanı Yüzbaşı Mehmet Hilmi Bey ile Havranlı Seyit, Niğdeli Ali, Ezineli Yahya Çavuş gibi yüzbinlerce Anadolu insanının yaptığı kahramanlıklar, fedakârlıkları çarpıcı bir şekilde ifade eden Öğr. Gör. Ömer Karakaş son bölümde ise “Çanakkale’yi 700 bin kesininin savunduğu 258 bin Şehidin verildiğini bu sayıya kayıplarda ilave edildiğinde bu sayı 975 bin kişiye çıkmaktadır. Ruhlarını Şad olsun mekanları cennet olsun…” sözleriyle programı sonlandırdı.
Savaş sırasında yaşanan zorluklar ve gösterilen fedakârlıkların ele alındığı “Çanakkale Ruhu” Resim sergisi ile Çanakkale Savaşı ve savaşın görünmeyen yüzü olan cephe ve cephe gerisinde yaşananlar hem gidenlerin hem de kalanların penceresinden ziyaretçilerine anlatılmaya çalışıldı.